VENEKATSASTUS

Ehkä se mukavin venekatsastus – ja vieläpä kaikille.

Miksi katsastus?

”Vesikulkuneuvon päällikön on huolehdittava siitä, että vesikulkuneuvo on aiottuun matkaan ja olosuhteisiin nähden rakenteeltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan turvallinen…” -Uusi vesiliikennelaki 1.6.2020

Veneen katsastaminen on hyvä tapa huolehtia veneen turvallisuudesta ja näin huolehtia vastuustaan veneen päällikkönä tai omistajana. Se ei vapauta vastuusta, mutta vähentää tarpeettomia riskejä, kun vene ja varusteet käydään vuosittain läpi. 

Saat myös alennusta venevakuutuksestasi, joten sillä tyypillisesti jo kattaa katsastuksen hinnan – usein moninkertaisesti.

Katsastus 1-2-3-4-5-6

Tavoitteenamme on tarjota Suomen helpoin ja mukavin venekatsastus. Toivottavasti onnistuimme. 🙂

1
OLETHAN JONKIN VENEILYSEURAN JÄSEN

Ellet, niin tervetuloa Aalto Veneilyseuraan! (Liity seura-sivulta)

2
OSTA VENEESI KOON MUKAINEN KATSASTUSPAKETTI

Nyt veneesi rekisteröidään seuraan.

3
SAAT WHATSAPP VIESTIN, JOHON VASTAAT

Viestissäsi kerrot mikä katsastusaika sopii sinulle parhaiten.

4
VAHVISTAMME EHDOTTAMASI AJANKOHDAN

Teemme kaikkemme, että saat juuri sinulle sopivan katsastusajan.

5
TEHDÄÄN KATSASTUKSET

Tehdään veneelle peruskatsastus ja vuosikatsastus.

6
VENEESI ON NYT KATSASTETTU!

Saat kotiisi katsastustarran sekä virallisen katsastusdokumentin.

HUOM! Aalto Veneilyseuran jäsen

Jäsenille löytyy omat katsastuspaketit seura-sivuilta, eli täältä Aalto Veneilyseura

Vuosikatsastus

Vuosikatsastus - Alle 10m
64€

Vuosikatsastus - yli 10m
84€

Runkokatsastus

Runkokatsastus - Alle 10m
114€

Runkokatsastus - yli 10m
174€

Usein kysyttyä

Venekatsastuksessa noudatetaan SPV:n venekatsastuksen mallia huomioiden vesiliikennelain mukaiset vaatimukset.

Kaikki aalto venekatsastukset tekevät seuran katsastuspäällikön ja kommodorin valtuuttamat, Suomen Purjehdus ja Veneily (SPV:n) katsastajakurssin käyneet katsastajat, joilla on liiton myöntämä katsastajalupa. 

”Vesikulkuneuvon
päällikön on huolehdittava siitä, että vesikulkuneuvo on aiottuun matkaan ja olosuhteisiin nähden rakenteeltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan turvallinen...”
Uusi vesiliikennelaki 1.6.2020->

Venekatsastuksesta tarkemmin

 

Aalto venekatsastus on tärkeä osa veneilyturvallisuutta ja on parhaimmillaan osa veneen jatkuvaa kunnossapitotyötä sekä hyvää veneilytapaa tukevaa tiedon jakoa.

Katsastuksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää veneilyturvallisuutta ohjaamalla ja opastamalla veneilijöitä veneidensä hoitoa, varustamista ja varusteiden käyttötaitoa koskevissa asioissa sekä turvallisuusmyönteisten asenteiden omaksumisessa.

Kaikki aalto venekatsastuksen suorittavat seuran katsastuspäällikön ja ommodorin valtuuttamat, Suomen Purjehdus ja Veneily (SPV:n) katsastajakurssin käyneet katsastajat, joilla on liiton myöntämä katsastajalupa. Venekatsastuksessa noudatetaan SPV:n venekatsastuksen hyviä käytäntöjä huomioiden vesiliikennelain mukaiset vaatimukset.

Katsastus on voimassa, kun kaikki asiakirjat on täytetty, vuositarra kiinnitetty ja katsastustieto on viety seuran rekisteriin.

Katsastusmalli

Katsastus jaetaan peruskatsastukseen (sisältää nk. runkokatsastuksen) ja vuosikatsastukseen. Katsastus tehdään veneilykauden alussa kesäkuun loppuun mennessä, ja se on voimassa seuraavan vuoden kesäkuun loppuun. Katsastettu vene merkitään vuosittain kotiseuran venerekisteriin, jolloin vene saa oikeuden käyttää seuransa lippua (ja/tai viiriä).

Peruskatsastus (sisältää runkokatsastuksen)

Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi, sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa ja/tai rekisteröintiseuraa, tai jos vene on vaurioitunut tai siihen on tehty rakenteellisia muutoksia (esim. moottorin vaihto). Seura voi myös perus katsastuttaa veneen aina kun siihen katsotaan olevan aihetta. Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä purjehdusvalmiina. Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet sekä moottori ja sen apulaitteet.

Vuosikatsastus

Vuosikatsastus tehdään joka vuosi veneen ollessa purjehdusvalmiina, jolloin tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet. Katsastuksen aikana katsastajamme informoivat veneilijöitä ajankohtaisista asioista ja turvallisesta veneilystä yleisesti.

Vuosikatsastus muiden veneily- ja pursiseurojen jäsenille

  1. Katsastuksemme toimintamalli on kaikille sama ja ainoana erona se, että katsastus tehdään digitaalisesti etäyhteyksin mutta katsastusdokumentaatio tehdään katsastuspöytäkirjalla, joka toimitetaan omistajalle (haltijalle).
  2. Omistaja toimittaa täyttämämme katsastusasiakirjat oman seuran (katsastuspäällikölle tai seuran katsastussihteerille) rekisteriin.

Kommodorin loppusanat – veneilyturvallisuuden ja hyvän veneilytavan puolesta

On aina muistettava, että venepäällikön on ennen vesille lähtöä parhaansa mukaan varmistauduttava siitä, että vene on täysin kunnossa, merikelpoinen ja riittävästi varustettu sekä miehitetty niille vesialueille missä sitä on tarkoitus käyttää. 

Mukavaa veneilyä!

Vieritä ylös